ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΝΑΘΕΣΗΣ

Αποκλειστική Εντολή

Αποτελεί τη συνηθέστερη, διεθνώς, εντολή ανάθεσης, σύμφωνα με την οποία ορίζεται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ισχύος της εντολής. Κατά τη διάρκεια του χρονικού αυτού διαστήματος, η Κτηματομεσιτική εταιρεία αναλαμβάνει αποκλειστικά την προβολή και προώθηση του συγκεκριμένου ακινήτου.

Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος και εφόσον δεν έχει ακόμη πωληθεί /ενοικιασθεί το ακίνητο, η Κτηματομεσιτική εταιρεία παύει κάθε εργασία προώθησης του ακινήτου, εκτός κι αν η Εντολή ανανεωθεί με νέα προθεσμία.

Με την αποκλειστικότητα, ο κτηματομεσίτης γίνεται ο βοηθός, σύμβουλος και αντιπρόσωπος του πελάτη και υπάρχει μια στενή συνεργασία γιατί υπάρχουν κοινοί στόχοι. Βεβαίως η επιλογή του αποκλειστικού κτηματομεσίτη θα πρέπει να γίνεται με αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης από την πλευρά του πελάτη.

Αυτά θα πρέπει να είναι τα παρακάτω:

  • Αξιοπιστία του κτηματομεσίτη
  • Γνώσεις της κτηματαγοράς
  • Εξειδικευμένες γνώσεις σε τεχνικά και νομικά θέματα
  • Τρόποι προβολής του Ακινήτου με όλα τα σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα και το Internet

Πλεονεκτήματα:

Η συνεργασία με μία Κτηματομεσιτική εταιρεία διασφαλίζει την εχεμύθεια στην πώληση / ενοικίαση του ακινήτου. Η Κτηματομεσιτική εταιρεία ελέγχει τους υποψήφιους αγοραστές και προφυλάσσει τον ιδιοκτήτη από ενδεχόμενες ενοχλήσεις για διάφορους λόγους. Ενημερώνει δε τον ιδιοκτήτη μόνο όταν πρόκειται για σοβαρό πελάτη.

Η πώληση ενός ακινήτου απαιτεί δυναμική προώθηση. Αυτή είναι δυνατή στη περίπτωση της Αποκλειστικής Εντολής επειδή η Κτηματομεσιτική εταιρεία είναι κατοχυρωμένη. Αποφασίζει λοιπόν την επένδυση στη προώθηση του ακινήτου.

Το κόστος της δυναμικής προώθησης του ακινήτου, στη περίπτωση της Αποκλειστικής Εντολής, πέραν της συνήθους διαφήμισης στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και την παρουσίαση του στο διαδίκτυο, δεν επιβαρύνει σε καμία περίπτωση τον ιδιοκτήτη.

Απλή Εντολή

Η εντολή αυτή δεν έχει χρονικό περιορισμό. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να υπογράψει όσες εντολές θέλει σε διάφορες Κτηματομεσιτικές εταιρείες. Η αμοιβή καταβάλλεται σε όποια από τις Κτηματομεσιτικές εταιρείες ολοκληρώσει την πώληση /ενοικίαση του ακινήτου.
 
Δώστε την προσοχή σας, ιδιαίτερα στα παρακάτω σημεία:
 
Μη δεχθείτε σε καμία περίπτωση την πληρωμή όποιου ποσού, έστω και ως προκαταβολή προμηθείας, για την υπόδειξη ακινήτου ή για την ανάθεση πώλησης /ενοικίασης του ακινήτου σας. Η μεσιτική αμοιβή πληρώνεται πάντοτε με την υπογραφή του οριστικού συμβολαίου ή μέρος της με την υπογραφή του προσυμφώνου. 

Η υπόδειξη οποιουδήποτε ακινήτου ή η ανάθεση για την πώληση ενοικίαση του πρέπει να γίνεται πάντα με γραπτή Εντολή στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία του υποψήφιου αγοραστή ή ιδιοκτήτη καθώς επίσης τα στοιχεία του ακινήτου, η τιμή πώλησης/ ενοικίασης και η μεσιτική αμοιβή.

Μην υπογράφετε ποτέ περισσότερες από μία Αποκλειστικές Εντολές διαφόρων μεσιτών για το ίδιο ακίνητο. Θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να καταβάλλετε αμοιβή για κάθε αποκλειστική εντολή που υπογράψατε, έστω κι αν η πώληση έγινε από ένα μόνο μεσιτικό γραφείο (δεν ισχύει για τις Απλές Εντολές).

Ένας Μεσίτης έχει αρμοδιότητα υπόδειξης και διαπραγμάτευσης ακινήτου μόνο. Νομικές ή τεχνικές συμβουλές δίνονται αντίστοιχα από νομικούς και μηχανικούς, τους οποίους μπορούμε να σας υποδείξουμε.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε ως ιδιοκτήτες:


Ως ιδιοκτήτης μίας κατοικίας προς πώληση εάν θέλετε να αναβαθμίσετε την εικόνα του σπιτιού σας, ακολουθήσετε τις παρακάτω προτάσεις μας:

  1. Βάψτε το σπίτι σας, σε χρώματα ευχάριστα και φωτεινά.
  2. Διαθέστε λίγο χρόνο για μια προσεγμένη καθαριότητα - αερισμό και στη σωστή συντήρηση ιδίως σε χώρους που χρησιμοποιούνται συχνά.
  3. Εάν το σπίτι κατοικείται, ελέγξτε όλες τις λάμπες στα δωμάτια να μην είναι καμένες. Εάν είναι ημέρα τότε τραβήξτε όλες τις κουρτίνες και γεμίστε με φως τα δωμάτια. Ένα καλό σπίτι δεν πρέπει να έχει τίποτα να κρύψει.
  4. Αν το σπίτι έχει υπόγειο, σοφίτα ή πατάρι σιγουρευτείτε οι χώροι αυτοί να είναι καθαροί, αερισμένη και τακτοποιημένοι και επίσης κενοί από άχρηστα αντικείμενα για να φαίνεται το πραγματικό τους μέγεθος.
  5. Προσλάβετε έναν μόνο επαγγελματία μεσίτη να σας εκπροσωπεί. Όταν το ακίνητο διακινείτε από διάφορους κτηματομεσίτες η διαδικασία της πώλησης μετατρέπετε σε " παρέλαση " και το ακίνητο σας αρχίζει να χάνει την αξία του.